Wedstrijdverslagen

Match of the week: Erasmus 3 – Nieuwerkerk 9

7 maart 2020

Nadat alle adrenaline in zaal 1 van het Erasmussport centrum enigszins was gaan liggen (het Erasmus vlaggenschip had zojuist in een zinderend spannende wedstrijd gelijk gespeeld tegen Vriendenschaar), was het aan Erasmus 3 om te laten zien hoe wel beide punten in Rotterdam gehouden konden worden. De tegenstander was een bekende van een aantal weken geleden, namelijk Nieuwerkerk 9. In de vorige wedstrijd ging het aardig gelijk op en wisten we in de 2e helft de wedstrijd naar ons toe te trekken. Toen hadden we moeite met 2 snelle heren aan hun kant + het achter verdedigen (anti-korfbal) waar ze rustig de hele wedstrijd aan vast hielden. In die wetenschap begon Erasmus 3 een stuk wijzer aan deze thuiswedstrijd. Een meevaller was dat in de eerste helft 1 van hun snelste heren aan de beurt was om een halve wedstrijd vanaf de kant toe te kijken (zo gaat dat in de breedtesport). Toch was het scoreverloop vergelijkbaar met de wedstrijd van een aantal weken eerder en gingen we de rust in met (ik dacht) 2 punten voorsprong. Het vertoonde spel was echter een stuk verzorgder dan we een aantal weken eerder lieten zien. We wisten dat we geduldig om moesten gaan met hun verdedigende tactiek en slaagden hierin een heel stuk beter. Direct uit de rust lukte het Nieuwerkerk om het gat te dichten en gelijk te komen, iedereen maakte zich op voor een spannende tweede helft. Dat scenario voltrok zich dan ook met 2 ploegen die aan elkaar gewaagd waren. Langzaam wisten we echter wel een gaatje te slaan en met een minuut of 5-6 nog te spelen, kwam het beslissende gat van 4 punten op het bord te staan. Eindstand 14-12

Door deze overwinning zal Erasmus 3 in ieder geval op de derde plaats eindigen in de poule en wellicht zit er nog meer in wanneer we in de laatste wedstrijd van de zaal mogen aantreden tegen een directe concurrent voor plek 2, namelijk DeetosSnel 5. Dan zal het wel een stuk beter moeten, aangezien we in een vorige confrontatie onze grootste nederlaag van het seizoen hebben geleden.

Geschreven door: Abel (Ko) Vermeulen

Match of the week: Korbatjo 1 – Erasmus 1

Afgelopen weekend was het tijd om met de selectie af te reizen naar Oud-Beijerland. Voor het tweede stond er een wedstrijd op het programma tegen het negatief in punten staande (-2) Korbatjo 2. Om het kort te houden, op dat aantal punten staan ze nog steeds. Met 7 (!) doelpunten deden Jip en Merel een goede duit in het zakje om de tweede plaats achter ONDO vast te houden (7-25).

Het eerste mocht aantreden tegen een ploeg waar eerder dit seizoen een punt werd verspeeld. Door tactische achter te verdedigen sleepte Korbatjo er in de laatste minuten een gelijk spel uit. Mede-daardoor was het groene studentenkorps erop gebrand om nu (eindelijk) eens twee punten te pakken tegen de geel-blauwe formatie.

Nog voor de wedstrijd was begonnen, was de ban al gebroken. Er werd een mooie show gemaakt van het oplopen, met onder andere een spotlight die vol in je bakkes scheen. Echter, wie was er aan de beurt? Ik dacht namen te horen als Kars Rijkers, Willem Smidt en Esmée van Weijen. Pure chaos dus. Daarentegen ging het bij de thuisclub wel netjes en gestroomlijnd (psychologische oorlogsvoering?).

De wedstrijd voor de tweede plaats, begon een stuk beter dan het oplopen. De 1-3 stand betekende een gaatje van 2 doelpunten die de thuisclub niet meer te boven zou komen. Er werd door beide ploegen goed verdedigd, waardoor de doelpunten niet heel makkelijk vielen. Echter werden er met vlagen lange aanvallen gespeeld met veel rebounds, goede kansen en vaak een doelpuntje. Dit resulteerde in een ruststand van 5-9. Na rust werd er een gaatje geslagen van 6 doelpunten waarna het vlaggenschip van de groene brigade niet meer in gevaar kwam. De scheidsrechter floot na 60 minuten korfballen af bij een 11-19 stand.

Het eerste staat nu op de tweede plaats in poule 2I, op gepaste afstand van aanstaand kampioen ONDO. Aankomende zaterdag kan Erasmus zich definitief verzekeren van nog een jaartje in de tweede klasse wanneer we op bezoek gaan in de geboorteprovincie van Emma.

KVK-Erasmus 15:50 te Kapelle (Zeeland).

Geschreven door: Rick Straathof

Match of the week: Erasmus 4 – maassluis 4

Afgelopen zaterdag moest het Bierde het opnemen tegen Maassluis. De vorige wedstrijd tegen Maassluis verliep niet geheel naar wens (een opa als scheidsrechter, duwende tegenstanders en tot overmaat van ramp een botsing tussen Harriey en Venita, waardoor zij beiden waren uitgeschakeld). Deze wedstrijd waren we dus overal op voorbereid en met het complete Bierde aanwezig (dit is zeldzaam). We moesten dus wel een beter resultaat neerzetten dan de vorige wedstrijd, winnen was uiteraard het doel. Met Charlotte langs de lijn als coach, kon dit bijna niet meer mis gaan.
Helaas zat het begin van de wedstrijd ons niet mee. Met vier punten achterstand gingen we de rust in (6-10). Charlotte vertelde ons wat er goed ging en wat juist niet en Dirk eindigde het rust praatje zoals gewoonlijk: “We gaan ze inpakken, strik eromheen en onder de kerstboom”. Alle drie de wissels werden ingezet en we konden weer fris en fruitig beginnen aan de tweede helft.
De tweede helft begon Maassluis ineens weer met het fysieke spel, maar wij lieten ons niet op de kast jagen. Helaas werd er wel weer iemand uitgeschakeld. Dit keer was Joost de ongelukkige. Door een aantal supporters werd hij ondersteund, terwijl hij naar de tribune hinkelde. De tweede helft eindigde in 14-17. Helaas niet gewonnen, maar wel goed terug gekomen, want de tweede helft hebben we wel gewonnen (8-7). Dit gevoel van overwinning hebben we meegenomen naar de derde helft (en in dit klassement staan wij uiteraard nog steeds op de eerste plek).

Geschreven door: Marit

match of the week: Erasmus 1 – atlas 1

Een wedstrijd tussen de nummer 2 Erasmus en de nummer 6 Atlas uit het Zeeuwse Ritthem van de competitie zou je op voorhand geen spannende wedstrijd kunnen noemen, laat het niet dat de nummer 2 en 7 tot voor kort maar op 2 punten van elkaar stonden. Het kon dus nog alle kanten op. De scheidsrechter van de dag was Ronald, bekend als recordhouder van gespeelde wedstrijden in Erasmus 1, dus een leuke ontmoeting.  Beide ploegen waren in het begin nog zoekende, waar bij Erasmus het schot niet wilde vallen en Atlas in iedere aanval de eerste rebound direct verloor. In de 5e minuut werd de 1-0 genoteerd door Werner, die zijn schot aardig hervonden heeft tegen Atlas. Na 7 gespeelde minuten werd pas voor het eerst van vak gewisseld toen Esmee een bal vanaf de grond opgeraapt in het mandje wist te plaatsen. Daarna begon de score bij beide ploegen wat beter te lopen, want in de volgende 7 minuten stond het ineens 5-4. In de eerste helft heeft Erasmus eenmaal een voorsprong van 3 punten en eenmaal een voorsprong van 4 punten weggegeven, maar in de loop van de tweede helft kon Atlas het uiteindelijk niet meer bijbenen qua schotpercentage en liepen we uit naar een verschil van 6 punten. Een hekel puntje bleken de strafworpen te zijn, waar Kars zijn eerste strafworp miste en het vervolgens aan Willem liet, die hem ook niet wist te verzilveren. De laatste 5 minuten van de wedstrijd had Atlas zich bij een nederlaag neergelegd en wilde Erasmus 1 nog wel een mooie goal maken, maar dit bleek een te grote opgave. Atlas besloot uiteindelijk de wedstrijd met de 21-17. Scores: Marco 6x, Jerome 5x, Esmee 3x, Alkie 3x, Charlotte 2x, Nadine 1x, Stef 1x.

Geschreven door: Kars (Marco) Smidt

match of the week: Erasmus 2 – ozc 2

Erasmus 2 mocht aantreden voor de kraker om de voorlopige tweede plek tegen aartsrivaal OZC uit Zuid. Erasmus begon de wedstrijd aardig, met hier en daar wat kleine foutjes , OZC kwam aardig mee qua score en spel. In de eerste helft kon er nog geen beslissende voorsprong genomen worden. Hoewel Erasmus continu voor stond, kwam OZC nooit ver achter.

Na de rust kwam Erasmus scherp uit de kleedkamer. Waar in de eerste helft er periodes van minder goed spel waren, waren deze er bijna niet meer in de tweede helft. Naarmate de helft vorderde, kwam Erasmus steeds meer in controle over de wedstrijd, en het verschil in doelpunten tussen de thuisploeg en OZC liep toen ook verder uit naar een vrij comfortabele voorsprong. OZC probeerde het tij nog te keren met een aantal wissels, maar deze pakten niet uit zoals ze misschien gehoopt hadden. Eindstand Erasmus 2 – OZC 2: 17 – 11.

Geschreven door: Roel (Joris) Brouwer.

Match of the week: Erasmus 3 – Paal centraal 4

Na een verloren wedstrijd tegen ZKV en een gelijkspel tegen KCC, moest er aangetreden worden tegen Paal Centraal. Een gladiatoren strijd tussen de mooiste rot (studenten) stad en onze vrienden uit Delft.
Er moest gewonnen worden, 2 hele dure punten moesten worden binnen gehengeld.
In de eerste helft werd er wat afgetast bij beide ploegen. Helaas trok Paal Centraal in die helft aan het langste eind en mochten ze met een voorsprong de rust in gaan.
Gelukkig waren er nog 30 minuten te spelen om de stand recht te trekken. Met strijdlust, hard werken, functies goed uitvoeren en vooral teamwork moest dat goed komen.
En het kwam goed! 15-14 winst. Wat ben ik trots op het team, want dit was een teamprestatie!

Geschreven door: Sander (Dave) Alderliesten

match of the week: Ondo 1 – erasmus 1

Op zaterdag 23 november mocht Erasmus 1 het zaalseizoen aftrappen in het Westland op bezoek bij ONDO. Om de opening van het zaalseizoen extra flair te geven had ONDO verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder oplopen met een spot. Zij bestempelen zich als (duidelijke) titelkandidaat in deze poule en hadden dat te bewijzen tijdens deze wedstrijd. De hele entourage zorgde bij de spelers van Erasmus voor een extra boost, waardoor na het eerste fluitsignaal uit de startblokken werd geschoten. Dit resulteerde na een aantal minuten in een voorsprong voor Erasmus. Beide ploegen bleven vervolgens na elkaar scoren en de spanning in de Westlandhal was om te snijden. Goed korfbal werd er gespeeld, wat vooral voor de neutrale toeschouwer een genot moet zijn geweest. Na 30 minuten spelen werd de kleedkamer opgezocht met een stand die net in het voordeel van ONDO was: 10 – 9.

Zaak voor Erasmus om de kleedkamer uit te knallen en de achterstand om te zetten in een voorsprong. Zodoende volgde er een paar goede onderscheppingen en wisten we het heft weer in handen te nemen:  12 -14. ONDO liet zich echter niet uit het veld slaan en speelde via haar dames een aantal goede kansen uit, waardoor de stand weer terug in evenwicht was. Hierop volgde een schitterende laatste 12 minuten van de wedstrijd, waarbij beide ploegen al speelden alsof het de laatste minuut was. Snel baltempo en gehaaste kansen waren het gevolg, waarbij Erasmus uiteindelijk aan het kortste eind trok en ONDO zag winnen met 20-17. Dit was nog bijna 20-18 geworden, door een schot van Werner, maar dat viel net buiten het fluitsignaal. Helaas geen punten voor Erasmus, maar wel een goede pot gespeeld, waarop voortgebouwd kan worden. Kom volgende week allemaal kijken bij de eerste groene thuisspeeldag. Want wat lekker hè, het zaalseizoen is weer begonnen!

Geschreven door: Willem (Alkie) van Steenbergen

Match of the week: Erasmus 4 – Korbatjo 4


Op een mooie, zonnige zaterdag, ging Erasmus bier voor de volle buit tegen korbatjo 4. In de eerste helft zat het weer mee, maar de doelpunten niet. Er werd niet veel gescoord in de eerste helft, waardoor de ruststand 3-2 was voor Erasmus. In de eerste helft kreeg de wedstrijd ook nog een bezoekje van een paar studerende, naakte heren. Nadat zij ook hun doelpuntje hadden meegepakt ging de wedstrijd verder.

Na een paar vrolijke woorden in de rust ging Erasmus bier na de rust vol goede moed er tegen aan. Na mooie doelpunten van o.a. Mareen, Abel en Harrie(y) liep Erasmus uit naar een eindstand van 13-5. Voor Erasmus was hiermee de wedstrijd nog niet uitgelopen aangezien er in de 3e helft vrolijk werd verder gegaan met het scoren. Dit keer met het opdrinken van de welverdiende biertjes. Het veldseizoen werd hiermee goed afgesloten. Op naar nog een betere zaalseizoen!


Geschreven door Jelmer (Harriey) Le Kluse

match of the week: Erasmus 1 – Keep Fit 1

Op de laatste (bijna letterlijk) groene zaterdag van de eerste seizoenshelft, alleen Fortis speelde niet in het groen, trad het eerste aan tegen Keep Fit uit Roosendaal. Voor veel mensen een onbekende tegenstander. Behalve dat er een hele snelle heer bij zat, was er vrij weinig bekend… Het was dus aan ons om de wedstrijd vanaf het begin te domineren.

Dat werd nog een mooie uitdaging, want de desbetreffende heer opende in de 3e minuut de score voor de bezoekers. Deze werd echter al snel gecounterd door Werner, die een goede wedstrijd speelde. De thuisploeg had ondanks het lengte overwicht veel moeite met het fysieke (rebound)spel van Keep Fit. Het leek af en toe meer op een wedstrijdje vrijworstelen onder de paal. Na dertig minuten korfballen floot de scheids met een 8-7 tussenstand af voor de rust.

In de tweede helft was het zaak om de voorsprong uit te breiden, onder het fysieke spel van de gasten uit te spelen en de aanvallen langer te laten duren. Dat leek aardig te lukken. Beate scoorde na een lange aanval met veel schotpogingen het eerste positieve gat van twee doelpunten binnen. Daarna ging het snel. Stef (VO) en Werner schoten uiteindelijk het gat van 7 & 8 doelpunten binnen. Na nog een laatste slotoffensief van de gasten, floot de scheids af bij een 19-14 eindstand. Volgende week nog één keer op het veld knallen tegen Togo voordat we onze zaalschoenen weer opzoeken.

Match of the week: Vriedenschaar 2 – Erasmus 2

Beschreven in herschreven quotes van Johan Cruijf: 

Het behoort tot de wetten van het korfbal dat op succes vaak een grote teleurstelling volgt.

Je moet schieten, anders kun je niet scoren.

Als je sneller wil spelen kun je wel harder lopen maar in wezen bepaalt de bal de snelheid van het spel.

Alleen 2-2 spelen, kan nooit functioneren. Je driehoeken vallen weg. Je moet altijd driehoeken hebben, want alleen dan heb je constant twee afspeelmogelijkheden.

Korfballen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel korfballen.

Er zijn veel mensen die kunnen zeggen dat een korfbalploeg slecht speelt; er zijn weinig mensen die kunnen zeggen waarom ze slecht speelt en er zijn slechts een paar mensen die kunnen zeggen wat er moet gebeuren om ze beter te laten spelen.

M.a.w. De wedstrijd tegen Vriendenschaar liep al snel uit op een verlies. Eindstand: 22-12

Herschreven door: Enneke Wilschut

match of the week: Trekvogels 2 – Erasmus 3

Op de eerste zaterdag van oktober 2019, een koude maar relatief zonnige dag, was het tijd voor alweer de derde wedstrijd van Erasmus 3 van dit veldseizoen. En wat voor wedstrijd zou het worden: de tegenstander was niemand minder dan de huurbaas van Erasmus: Trekvogels! Wat een uitwedstrijd zou moeten zijn, voelde dus als thuiswedstrijd. Na twee teleurstellende nederlagen tegen het sterke PKC was Erasmus 3 er klaar voor om weer een overwinning te pakken. Dit zou echter nog zwaar worden. Trekvogels was nog ongeslagen in de poule.
Voordat de wedstrijd gespeeld kon worden toonden de eerste obstakels naar de overwinning zich al: met twee van de vier heren geblesseerd was het lang nog maar de vraag of de wedstrijd daadwerkelijk gespeeld kon worden. Gelukkig waren naar-Attila-overloper Otto en de altijd gezellige Sjakie bereid om mee te spelen. Aan de andere kant speelde ook een bekende van Erasmus mee, namelijk RvC-lid Joep. Al met al beloofde het een leuke, spannende wedstrijd te worden.
Spannend bleek het na 15 minuten al niet meer. Trekvogels 2 stond op scherp, en bijna elk schot dat gelost werd raakte de korf. Of Erasmus 3 stond simpelweg te slapen in het veld. Hoe dan ook, bij veel spelers werd al snel de knop omgezet van ‘gefrustreerd dat de wedstrijd slecht gaat’ naar ‘laten we er maar gewoon een gezellige wedstrijd van maken’. Dit is dan ook zeker gelukt. Naarmate de tweede helft naderde begon Erasmus 3 eindelijk een beetje mee te scoren met Trekvogels, maar de voorsprong die was gemaakt door de verrassend goede tegenstanders is nooit meer ingehaald. De wedstrijd werd afgefloten met een 22-12 verlies voor Erasmus 3, maar de spelers van het derde verlieten met geheven hoofd het speelveld.
Nogmaals enorm bedankt aan Otto en Sjakie, zonder jullie hadden we de wedstrijd niet kunnen spelen!

Schrijfster: Josien Hamerslag

Match of the week: Erasmus 4 – PKC 6

De dag staat nog bij velen van het Bierde in het geheugen gegrift. Een fenomeen vond plaats waar men het nog lang over zou hebben. Het complete Bierde was aanwezig, voltallig en zelfs niet al te brak. En ohja, er werd ook nog een potje gespeeld tegen PKC.

PKC6 stond op deze Groene zaterdag op het menu. En met een gezonde trek naar overwinning begonnen de spelers van het Bierde aan de warming up in het herfstzonnetje. Spieren werden gestrekt, schoten geoefend, vakken besproken en sprintjes getrokken. Het Bierde heeft al vaker tegen teams van PKC gestaan, maar elke keer waren de Papendrechters te sterk voor de Rotterdammers. Tot vandaag. Althans, dat hoopten we…

Het startsignaal klonk schel op de vroege morgen over het veld. Terwijl de Erasmiaanse verdediging de slaap nog een keer extra uit de oogjes veegde, begon de aanval met het opzetten van een offensief. Het duurde niet lang of het eerste puntje viel. Aan de kant van Erasmus wel te verstaan. De sterren leken in de juiste positie te staan voor de Rotterdammers. Echter had de horoscoop meer te vertellen dan ‘Je dag zal vliegend van start gaan’.

De teams gingen de rust in met een stabiele 4-4. 25 minuten gespeeld, aan elkaar gewaagd en gemotiveerd tot op het bot. Strijden wilden de Erasmianen, alles voor de winst, wat zeker niet onmogelijk leek.

De tweede helft ging van start en al snel stookte PKC de motor hoog op. Te hoog, voor het vierde legioen uit 010. Onze verdediging kon het niet aan en hoe verder de wedstrijd leek te komen, hoe makkelijker de ballen van de Papendrechters de weg door de korf wisten te vinden. Echter, er was nog tijd op de klok zichtbaar en zolang de scheidsrechter niet affloot was het spel nog niet gespeeld. De spelers uit het Rotterdamse wisten ondanks de regen die ze moesten trotseren toch nog een aantal punten te scoren. Maar het mocht niet baten. Met de uitslag 5-13 verlieten de spelers van het bierde het veld. Nat van de regen en toch afgedroogd door PKC. Maar het Bierde zou het Bierde niet zijn als de strijd daar zou stoppen.

Alle spelers snelde zich naar de kantine. Iedereen wist; de derde helft is aangebroken. Spoedig stonden er 10 koude pretpalen klaar, van alle PKC’ers was geen spoor meer te bekennen. En iedere speler van het Bierde wist, de belangrijkste helft, die winnen wij toch altijd! Eeeuuuuhh Bier!

Schrijver: Dirk (Vincent) Verhoef

match of the week: erasmus 1 – Atlas 1

Zaterdag 21 september was Atlas 1 uit Rittum de tegenstander van Erasmus 1. Ondanks een heerlijk herfstzonnetje en een goed gelukte teamfoto voorafgaand aan de wedstrijd, kwam Erasmus slecht uit de startblokken. Na vijf minuten keek Erasmus tegen een 3-1 achterstand aan, maar daarna herpakten ze zich langzaam. Door doelpunten van Werner, Rick, Sanne en Stef boog Erasmus de achterstand om in een voorsprong, en ook het spel werd duidelijk beter.

De rust werd gehaald met een 8-5 voorsprong, en na rust was Erasmus duidelijk de betere partij. Mede door een paar afstandsschoten van Willem, die de zieke Kars verving, werd het verschil verder uitgebreid tot 11-6. De kansen kwamen steeds gemakkelijker en de doelpunten eigenlijk ook, waaronder ook de eerste goal van Esmée in 1. Uiteindelijk kan Erasmus tevreden terugkijken op een 14-8 overwinning!

Schrijver: Stef (Jelmer) Bastiaans

Erasmus 1 – Atlas 1