Wedstrijdverslagen

Korfbalteam stelt historische promotie naar eerste klasse veilig

Door: Erasmus Magazine

Het korfbalteam van studentenvereniging RSKV Erasmus speelt volgend seizoen voor het eerst in de geschiedenis in de eerste klasse. In de korfbalwedstrijd tussen Erasmus 1 en Dunas 1 in het sportgebouw haalde de thuisploeg afgelopen zaterdag een comfortabele 30-18 overwinning. Niet alleen hebben ze zich verzekerd van promotie naar de eerste klasse, maar ze zijn ook één overwinning verwijderd van het kampioenschap van de tweede klasse.

Ik ben een beetje zenuwachtig”, geeft geneeskundestudente Danique Bosman (22) voor de wedstrijd toe. “De laatste keer dat we tegen Dunas 1 speelden, hebben we met 26-15 gewonnen. Ik weet niet hoe de wedstrijd zal verlopen, maar ik denk dat iedereen positieve zenuwen heeft. Tegelijkertijd ben ik enthousiast, want als we winnen, spelen we volgend jaar in de eerste klasse, en dat wordt geweldig!”

Ondanks de emoties voorafgaand aan de wedstrijd zijn de kansen zaterdag in het voordeel van de thuisploeg. “We hebben elke thuiswedstrijd sinds september gewonnen, dus vandaag thuis spelen geeft ons nog meer vertrouwen”, zegt Chris van Dijk (42), hoofdtrainer van de ploeg. We spelen tegen de nummer 7, en die zijn al gedegradeerd naar de derde klasse, dus dat geeft ook wat extra vertrouwen.”

Het vertrouwen betaalt zich uit, want Erasmus 1 boekt een ruime overwinning. De wedstrijd gaat eerst gelijk op, maar door het vertrouwen domineert de ploeg het grootste deel van de wedstrijd. Dat is echter niet de doorslaggevende factor die hen dit seizoen naar promotie leidde.

Wat is het geheim van de ploeg achter zo’n indrukwekkend seizoen? “We hebben dit seizoen miraculeuze overwinningen en gelijke spelen gehad”, bekent Roel Brouwer (25, Business Information Management). “Vorig seizoen verloren we soms op wonderbaarlijke wijze, maar dit keer is het andersom. Dit seizoen viel het gewoon onze kant op.”

a afloop viert het team het bereiken van de eerste klasse. Gejuich, gezang, vreugde en bier worden door iedereen gedeeld. “We beginnen met bier, en dat is nog maar het begin”, lacht Sanne Dikkenberg (18, Liberal Arts & Sciences). Ongeacht het overvolle weekendschema van het team zijn ze van plan om ervan te genieten. “Sommige leden van de vereniging zullen het in Groningen vieren omdat daar een toernooi is”, zegt Roos Meijer (22, Financiële Economie). “Zelf zullen we het hier in ons eentje vieren met biertjes en daarna gaan we waarschijnlijk uit.”

De ploeg is erop gebrand kampioen van de tweede klasse te worden, wat volgende week al kan. Mocht dat gebeuren, dan zou volgens aanvoerder Jelmer Bastiaans (24, afgestudeerd in media en journalistiek) een cliché over korfballers waarheid kunnen worden. “De enige keer dat we samen douchen is als we kampioen zijn, en dat kunnen we worden als we volgende week winnen”, lacht hij.

De eerste klasse is het vijfde niveau in de Nederlandse korfbalcompetitie. RSKV Erasmus speelde nog nooit eerder in de eerste klasse. Door de promotie is Erasmus 1 het hoogst spelende team uit Rotterdam en het hoogst spelende studententeam van Nederland.

Korfballers Erasmus stevig aan kop na zege

Door: Chris van Dijk

De korfballers van RSVK Erasmus 1 hebben zaterdag hun leidende positie in de Tweede Klasse versterkt. Met een 19-12 overwinning werd directe concurrent Twist uit Vlaardingen op drie punten achterstand gezet.

Na negen wedstrijden gespeeld te hebben in de zaalcompetitie stond Erasmus één punt voor op Twist, de grootste concurrent voor de titel. In het onderlinge duel stond de koppositie en mogelijk het kampioenschap op het spel. De belangen waren vanaf het eerste fluitsignaal direct duidelijk, want er werden felle duels uitgevochten. Tot halverwege de eerste helft hadden de Rotterdamse studenten wel het betere van het spel, maar wist het niet echt afstand te nemen van Twist. De bezoekers stonden bij 4-5 zelfs nog op voorsprong, maar daarna kwam Erasmus echt op gang. De ploeg liet zien vooral in de breedte veel sterker te zijn dan de opponent, want alle acht de spelers kwamen in dit duel tot scoren.


Voor Twist was er daarna geen houden meer aan en vlak na rust stond Erasmus al vijf doelpunten voor. De bezoekers kwamen nog een keer terug tot op drie doelpunten achter, maar daarna was het de thuisploeg die in een goedgevuld Sportgebouw de wedstrijd definitief naar zich toe wist te trekken en de wedstrijd vakkundig uitspeelde naar een 19-12 overwinning. Door de zege staan de korfballers met nog vier wedstrijden te gaan drie punten voor op de concurrentie (bij korfbal krijg je twee punten bij een overwinning). Hierdoor hebben de Rotterdamse studenten een uitstekende uitgangspositie om promotie naar de Eerste Klasse af te dwingen. Na twee vrije zaterdagen in verband met de voorjaarsvakantie gaat de competitie op 11 maart pas weer verder. Dan gaat RSKV Erasmus 1 op bezoek bij ODO in Maasland, dat door de nederlaag van Twist de nieuwe nummer twee in de poule van Erasmus 1 is.

Erasmus MW1 – KORBIS MW1

Eindelijk is Joosts grootste droom uitgekomen:rasmus heeft er een 5e team bij! Niet helemaal zoals hij het voor ogen had, maar daardoor zeker niet minder leuk. Terug van weggeweest… Het Erasmus Midweekteam!! Voor wie het niet helemaal helder heeft, hierbij de samenstelling van het team:

Dames: Anke, Noor, Lieke, Mirjam en Fenne
Heren: Tom, Joris, Dolf en Gijs


Op woensdag 20 april werd de eerste wedstrijd van dit stralende nieuwe team gespeeld. Het zou een uitdaging worden, want er was op dat moment nog niet één keer in volledige samenstelling getraind. De wedstrijd was zelfs voor een aantal teamleden de eerste keer dat zij elkaar ontmoetten. Om toch nog iets van teambuilding te hebben voorafgaand aan de wedstrijd werd er door een deal van het team eerst samen gegeten, een goede start van de
competitie. En dan de eerste wedstrijd. Ik zal niet zeggen dat het spannend was. De tegenstander, Korbis, bleek al zo’n 6 jaar samen te spelen en wat oud-eerste spelers in het team te hebben. De zaalcompetitie hadden ze dan ook ruimschoots gewonnen. Waar bij Korbis het schotpercentage zeer hoog lag, wilde dat van Erasmus MW nog
niet helemaal meekomen. Gedurende de wedstrijd raakte het team steeds beter op elkaar ingespeeld en wisten ze de eindstand tot een keurige 12-22 te brengen. Voor een team dat nog nooit samen heeft gespeeld of getraind een prima score, als je het mij vraagt. En het mag dan wel niet spannend zijn geweest, leuk was het wel! Namens het midweekteam hoop ik volgende thuiswedstrijd weer veel publiek langs de lijn te zien om ons hopelijk dan wel naar de overwinning te helpen, wij kijken er in ieder geval al erg naar uit!

Door: Josien Hamerslag

Match of the week: Keep fit 1 – Erasmus 1

5 september 2020

Competitie is begonnen! Na een voorbereiding van 3 weken waarin 11 oefenwedstrijden werden afgelegd was de selectie er zo goed als klaar voor.

Zo goed als want helaas hebben we de eerste weken al aardig wat blessures gehad. Bram en Isabella een enkeltje. Megan helaas een terugval in haar oude, bekende blessure. Daarnaast missen we Nadine en Kars vanwege hun vakantie. Gelukkig zijn de enkeltjes weer geheeld en zo kon Bram als aanvoerder starten in 2 en kon Isa vanaf de bank plaatsnemen en stond zij paraat wanneer Peter haar nodig had.

De vele afwezigen zorgde gelijk voor extra werk voor onze nieuwe wedstrijdsec. Het zou namelijk heel prettig zijn als het 2e eerder zou kunnen starten zodat 1 en 2 bij elkaar reserve konden staan. Uitgerekend deze week zijn we namelijk niet gekoppeld aan elkaar. Gelukkig werkte Fortis mee en zo kwam er gauw na onze wens positief bericht van Lara.

Het 2e heb ik niks van kunnen zien maar in de auto op weg naar Brabant werden wij vanuit Zeeland op de hoogte gehouden. Erasmus 2 had het betere spel heb ik mij laten vertellen maar helaas vielen de doelpunten niet. Fortis schoot wel op scherp en nam al gauw een voorsprong van 3-0 welke nooit meer in gevaar kwam. Na tussenstanden van 6-1 en 7-3 zochten beide ploegen bij 9-3 de kleedkamers op. Even na rust kregen wij ineens een tussenstand van 10-6 door. Hoop kregen wij weer in de auto’s, het duurde voor ons gevoel ook weer een baard, die zo door ons mondkapje heen groeide, voor een volgende tussenstand. Helaas was het goal van de Zeeuwen waardoor het verschil weer 5 goals was. Helaas bij een 15-8 werd er afgefloten. Balend de auto in op weg naar Rozendaal. Ik heb me laten vertellen dat er veel meer in zat. Zeker bij 10-6, dat het was het moment op dichterbij te komen. Helaas mocht het niet zo zijn, het liep gewoon niet. Maandag weer lekker trainen en op naar zaterdag tegen de volgende Zeeuwse ploeg. Togo wacht dan op de selectie voor een dubbele confrontatie.

Het 1e was ruim op tijd aanwezig in Rozendaal. Zodoende konden wij even wennen aan hun thuisvoordeel. Een voetbal kunstgras wat op zich prima aan voelde. Hier kwamen wij na de wedstrijd wel op terug. Het was zwaar om op te spelen, je rent je rot maar je hebt niet het idee vooruit te komen. Dit was één van de reacties achteraf. Ook onze trouwe supporter Laurens en onze, hopelijk, nieuwe trouwe supporter Merel wisten de weg te vinden naar Keep Fit.

10 voor 5 werd ik toch wat nerveus waar blijven Jip en de spelers van 2 nu. De scheidsrechter wilde nog wel even wachten, maar op het moment dat dit was geregeld kwamen de eerste mensen van 2 zuchtend en balend aangetrippeld.

Iets voor vijven klonk dan de bekende fluit, het beginsignaal, waar we de hele voorbereiding + 5 maanden Corona naar uit hebben gekeken. We gaan van start! En hoe! Binnen 20 sec het eerste doelpunt van het seizoen door Berend die voor het eerst in de basis debuteerde in 1.

Ik zal jullie de komende 17 min en 27 sec besparen want het enige wat daarin resulteerde waren 29 schoten van Keep Fit en 29 schoten van onze kant. Alle 58 pogingen gingen niet door die gele mand heen. Uiteindelijk was het 30e schot van Keep Fit dan toch raak en zo kon onze 1e verdediging, welke de hele wedstrijd erg goed stond, eindelijk aanvallen. Wil er wel bijzeggen dat Erasmus in de naam van Zoë een Steal speler bij heeft gekregen. Debuutje voor haar bij Erasmus en al zo lekker meedraaien. Dit was zeer prettig om te zien. Heel lang duurde de aanval niet voor het vak welke lang had verdedigd. Het 1e balcontact van Alkie resulteerde in de 2e voorsprong van de dag voor Erasmus. Nog geen 20 seconden later lag de 2-2 er alweer in. ​

Beide 1e aanvalsvakken van beide ploegen kregen dus binnen de minuut een herkansing om nu sneller 2x tot scoren te komen. Gelukkig vielen beide goals aan onze kant, wat iets meer lucht gaf.

Uiteindelijk was de ruststand een voorzichtige 3-5 in ons voordeel. Ons spel was vele malen beter maar als de ballen er niet ingaan ben je zelf je grootste tegenstander. Dit ook meegegeven aan de ploeg. Blijf er in geloven, die ballen gaan echt vallen! Een schotpercentage van 8,33% is niet heel best dus het kan altijd beter. Gelukkig schoot Keep Fit nog slechter, 6,52%.

De 2e helft ging ik er goed voor zitten, jackie uit en genieten van het Brabantse zonnetje en hopelijk kijkend naar een goede 2e helft. De 2e helft was een stuk beter. Ons percentage van de 1e helft werd verdubbeld naar 16,95% in de 2e helft. Voor CNOL is dit niet voldoende, Wij streven altijd naar de 15 tot 20% aan het einde van de wedstrijd, nu kwamen we niet verder dan 12,6%. Het aantal schoten, 119 stuks, is wel echt oké! Aangezien het nu geen CNOL meer is ben ik wel erg tevreden met de eerste 2 punten en neem ik dit percentage voor nu voor lief.

Gebeurde er de 2e helft niks meer hoor ik jullie denken? Oh jazeker wel. De scheidsrechter gaf in de 2e helft wel de overtredingen voor doordringen aan ons mee. Dit resulteerde in 3 strafworpen die er alle 3 in gingen. Toch bijzonder na het ingaan van de nieuwe regel, en zeker ook voor Stef, ingevallen voor Berend om iets langer te kunnen aanvallen, was dit een mooi moment. 100% op zijn strafworp. Ook bij 2 mocht hij er eentje nemen. Verder was er na het debuut van Berend en Zoë ook het debuut voor Danielle. Overgekomen van Weidevogels en afgelopen zaterdag mocht zij de laatste 18 minuten mee doen voor Esmee. Esmee was toch nog niet zo fit als ze zelf had gehoopt.

Na 2x 30 minuten stond er net als bij het 2e hetzelfde aantal doelpunten op het scorebord. Alleen gelukkig nu andersom. Een 8-15 overwinning. Een zeer terechte overwinning. Op alle fronten waren wij de betere ploeg.

Een lekker biertje na de wedstrijd en dan snel naar Rotterdam voor RISK. Snel naar Rotterdam was echt de bedoeling maar de MC Donalds medewerkers werkte niet echt mee. Of was het de schuld van onze aanvoerder die weer iets speciaals moest bestellen…. Anyway na een half uur wachten op het eten waren de koude patatjes, de waterige milkshake, de vieze big tasty soldaat gemaakt. Ohja en de special van Rick was ook geen succes…. Volgende keer maar weer Grieken…..

Komende week krijgen we zoals eerder vermeld Togo op bezoek. Voor het 2e moeten dit de eerste punten betekenen. Het 1e zal naar verwachting een gelijkwaardige tegenstander op bezoek krijgen. TOGO 1 won dit weekend verrassend van Tjoba. Tjoba had ik zelf als de ongeslagen kampioen aangewezen. Iets wat nu al niet meer opgaat. Vorig jaar veld hebben we 2x gelijk gespeeld tegen Togo 1. Het beloofd een leuke zaterdag te gaan worden.

Tot maandag! Groeten NOL

Geschreven door: Arnold Alexander


Seizoen 19/20

Match of the week: Erasmus 3 – Nieuwerkerk 9

7 maart 2020

Nadat alle adrenaline in zaal 1 van het Erasmussport centrum enigszins was gaan liggen (het Erasmus vlaggenschip had zojuist in een zinderend spannende wedstrijd gelijk gespeeld tegen Vriendenschaar), was het aan Erasmus 3 om te laten zien hoe wel beide punten in Rotterdam gehouden konden worden. De tegenstander was een bekende van een aantal weken geleden, namelijk Nieuwerkerk 9. In de vorige wedstrijd ging het aardig gelijk op en wisten we in de 2e helft de wedstrijd naar ons toe te trekken. Toen hadden we moeite met 2 snelle heren aan hun kant + het achter verdedigen (anti-korfbal) waar ze rustig de hele wedstrijd aan vast hielden. In die wetenschap begon Erasmus 3 een stuk wijzer aan deze thuiswedstrijd. Een meevaller was dat in de eerste helft 1 van hun snelste heren aan de beurt was om een halve wedstrijd vanaf de kant toe te kijken (zo gaat dat in de breedtesport). Toch was het scoreverloop vergelijkbaar met de wedstrijd van een aantal weken eerder en gingen we de rust in met (ik dacht) 2 punten voorsprong. Het vertoonde spel was echter een stuk verzorgder dan we een aantal weken eerder lieten zien. We wisten dat we geduldig om moesten gaan met hun verdedigende tactiek en slaagden hierin een heel stuk beter. Direct uit de rust lukte het Nieuwerkerk om het gat te dichten en gelijk te komen, iedereen maakte zich op voor een spannende tweede helft. Dat scenario voltrok zich dan ook met 2 ploegen die aan elkaar gewaagd waren. Langzaam wisten we echter wel een gaatje te slaan en met een minuut of 5-6 nog te spelen, kwam het beslissende gat van 4 punten op het bord te staan. Eindstand 14-12

Door deze overwinning zal Erasmus 3 in ieder geval op de derde plaats eindigen in de poule en wellicht zit er nog meer in wanneer we in de laatste wedstrijd van de zaal mogen aantreden tegen een directe concurrent voor plek 2, namelijk DeetosSnel 5. Dan zal het wel een stuk beter moeten, aangezien we in een vorige confrontatie onze grootste nederlaag van het seizoen hebben geleden.

Geschreven door: Abel (Ko) Vermeulen

Match of the week: Korbatjo 1 – Erasmus 1

Afgelopen weekend was het tijd om met de selectie af te reizen naar Oud-Beijerland. Voor het tweede stond er een wedstrijd op het programma tegen het negatief in punten staande (-2) Korbatjo 2. Om het kort te houden, op dat aantal punten staan ze nog steeds. Met 7 (!) doelpunten deden Jip en Merel een goede duit in het zakje om de tweede plaats achter ONDO vast te houden (7-25).

Het eerste mocht aantreden tegen een ploeg waar eerder dit seizoen een punt werd verspeeld. Door tactische achter te verdedigen sleepte Korbatjo er in de laatste minuten een gelijk spel uit. Mede-daardoor was het groene studentenkorps erop gebrand om nu (eindelijk) eens twee punten te pakken tegen de geel-blauwe formatie.

Nog voor de wedstrijd was begonnen, was de ban al gebroken. Er werd een mooie show gemaakt van het oplopen, met onder andere een spotlight die vol in je bakkes scheen. Echter, wie was er aan de beurt? Ik dacht namen te horen als Kars Rijkers, Willem Smidt en Esmée van Weijen. Pure chaos dus. Daarentegen ging het bij de thuisclub wel netjes en gestroomlijnd (psychologische oorlogsvoering?).

De wedstrijd voor de tweede plaats, begon een stuk beter dan het oplopen. De 1-3 stand betekende een gaatje van 2 doelpunten die de thuisclub niet meer te boven zou komen. Er werd door beide ploegen goed verdedigd, waardoor de doelpunten niet heel makkelijk vielen. Echter werden er met vlagen lange aanvallen gespeeld met veel rebounds, goede kansen en vaak een doelpuntje. Dit resulteerde in een ruststand van 5-9. Na rust werd er een gaatje geslagen van 6 doelpunten waarna het vlaggenschip van de groene brigade niet meer in gevaar kwam. De scheidsrechter floot na 60 minuten korfballen af bij een 11-19 stand.

Het eerste staat nu op de tweede plaats in poule 2I, op gepaste afstand van aanstaand kampioen ONDO. Aankomende zaterdag kan Erasmus zich definitief verzekeren van nog een jaartje in de tweede klasse wanneer we op bezoek gaan in de geboorteprovincie van Emma.

KVK-Erasmus 15:50 te Kapelle (Zeeland).

Geschreven door: Rick Straathof

Match of the week: Erasmus 4 – maassluis 4

Afgelopen zaterdag moest het Bierde het opnemen tegen Maassluis. De vorige wedstrijd tegen Maassluis verliep niet geheel naar wens (een opa als scheidsrechter, duwende tegenstanders en tot overmaat van ramp een botsing tussen Harriey en Venita, waardoor zij beiden waren uitgeschakeld). Deze wedstrijd waren we dus overal op voorbereid en met het complete Bierde aanwezig (dit is zeldzaam). We moesten dus wel een beter resultaat neerzetten dan de vorige wedstrijd, winnen was uiteraard het doel. Met Charlotte langs de lijn als coach, kon dit bijna niet meer mis gaan.
Helaas zat het begin van de wedstrijd ons niet mee. Met vier punten achterstand gingen we de rust in (6-10). Charlotte vertelde ons wat er goed ging en wat juist niet en Dirk eindigde het rust praatje zoals gewoonlijk: “We gaan ze inpakken, strik eromheen en onder de kerstboom”. Alle drie de wissels werden ingezet en we konden weer fris en fruitig beginnen aan de tweede helft.
De tweede helft begon Maassluis ineens weer met het fysieke spel, maar wij lieten ons niet op de kast jagen. Helaas werd er wel weer iemand uitgeschakeld. Dit keer was Joost de ongelukkige. Door een aantal supporters werd hij ondersteund, terwijl hij naar de tribune hinkelde. De tweede helft eindigde in 14-17. Helaas niet gewonnen, maar wel goed terug gekomen, want de tweede helft hebben we wel gewonnen (8-7). Dit gevoel van overwinning hebben we meegenomen naar de derde helft (en in dit klassement staan wij uiteraard nog steeds op de eerste plek).

Geschreven door: Marit

match of the week: Erasmus 1 – atlas 1

Een wedstrijd tussen de nummer 2 Erasmus en de nummer 6 Atlas uit het Zeeuwse Ritthem van de competitie zou je op voorhand geen spannende wedstrijd kunnen noemen, laat het niet dat de nummer 2 en 7 tot voor kort maar op 2 punten van elkaar stonden. Het kon dus nog alle kanten op. De scheidsrechter van de dag was Ronald, bekend als recordhouder van gespeelde wedstrijden in Erasmus 1, dus een leuke ontmoeting.  Beide ploegen waren in het begin nog zoekende, waar bij Erasmus het schot niet wilde vallen en Atlas in iedere aanval de eerste rebound direct verloor. In de 5e minuut werd de 1-0 genoteerd door Werner, die zijn schot aardig hervonden heeft tegen Atlas. Na 7 gespeelde minuten werd pas voor het eerst van vak gewisseld toen Esmee een bal vanaf de grond opgeraapt in het mandje wist te plaatsen. Daarna begon de score bij beide ploegen wat beter te lopen, want in de volgende 7 minuten stond het ineens 5-4. In de eerste helft heeft Erasmus eenmaal een voorsprong van 3 punten en eenmaal een voorsprong van 4 punten weggegeven, maar in de loop van de tweede helft kon Atlas het uiteindelijk niet meer bijbenen qua schotpercentage en liepen we uit naar een verschil van 6 punten. Een hekel puntje bleken de strafworpen te zijn, waar Kars zijn eerste strafworp miste en het vervolgens aan Willem liet, die hem ook niet wist te verzilveren. De laatste 5 minuten van de wedstrijd had Atlas zich bij een nederlaag neergelegd en wilde Erasmus 1 nog wel een mooie goal maken, maar dit bleek een te grote opgave. Atlas besloot uiteindelijk de wedstrijd met de 21-17. Scores: Marco 6x, Jerome 5x, Esmee 3x, Alkie 3x, Charlotte 2x, Nadine 1x, Stef 1x.

Geschreven door: Kars (Marco) Smidt

match of the week: Erasmus 2 – ozc 2

Erasmus 2 mocht aantreden voor de kraker om de voorlopige tweede plek tegen aartsrivaal OZC uit Zuid. Erasmus begon de wedstrijd aardig, met hier en daar wat kleine foutjes , OZC kwam aardig mee qua score en spel. In de eerste helft kon er nog geen beslissende voorsprong genomen worden. Hoewel Erasmus continu voor stond, kwam OZC nooit ver achter.

Na de rust kwam Erasmus scherp uit de kleedkamer. Waar in de eerste helft er periodes van minder goed spel waren, waren deze er bijna niet meer in de tweede helft. Naarmate de helft vorderde, kwam Erasmus steeds meer in controle over de wedstrijd, en het verschil in doelpunten tussen de thuisploeg en OZC liep toen ook verder uit naar een vrij comfortabele voorsprong. OZC probeerde het tij nog te keren met een aantal wissels, maar deze pakten niet uit zoals ze misschien gehoopt hadden. Eindstand Erasmus 2 – OZC 2: 17 – 11.

Geschreven door: Roel (Joris) Brouwer.

Match of the week: Erasmus 3 – Paal centraal 4

Na een verloren wedstrijd tegen ZKV en een gelijkspel tegen KCC, moest er aangetreden worden tegen Paal Centraal. Een gladiatoren strijd tussen de mooiste rot (studenten) stad en onze vrienden uit Delft.
Er moest gewonnen worden, 2 hele dure punten moesten worden binnen gehengeld.
In de eerste helft werd er wat afgetast bij beide ploegen. Helaas trok Paal Centraal in die helft aan het langste eind en mochten ze met een voorsprong de rust in gaan.
Gelukkig waren er nog 30 minuten te spelen om de stand recht te trekken. Met strijdlust, hard werken, functies goed uitvoeren en vooral teamwork moest dat goed komen.
En het kwam goed! 15-14 winst. Wat ben ik trots op het team, want dit was een teamprestatie!

Geschreven door: Sander (Dave) Alderliesten

match of the week: Ondo 1 – erasmus 1

Op zaterdag 23 november mocht Erasmus 1 het zaalseizoen aftrappen in het Westland op bezoek bij ONDO. Om de opening van het zaalseizoen extra flair te geven had ONDO verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder oplopen met een spot. Zij bestempelen zich als (duidelijke) titelkandidaat in deze poule en hadden dat te bewijzen tijdens deze wedstrijd. De hele entourage zorgde bij de spelers van Erasmus voor een extra boost, waardoor na het eerste fluitsignaal uit de startblokken werd geschoten. Dit resulteerde na een aantal minuten in een voorsprong voor Erasmus. Beide ploegen bleven vervolgens na elkaar scoren en de spanning in de Westlandhal was om te snijden. Goed korfbal werd er gespeeld, wat vooral voor de neutrale toeschouwer een genot moet zijn geweest. Na 30 minuten spelen werd de kleedkamer opgezocht met een stand die net in het voordeel van ONDO was: 10 – 9.

Zaak voor Erasmus om de kleedkamer uit te knallen en de achterstand om te zetten in een voorsprong. Zodoende volgde er een paar goede onderscheppingen en wisten we het heft weer in handen te nemen:  12 -14. ONDO liet zich echter niet uit het veld slaan en speelde via haar dames een aantal goede kansen uit, waardoor de stand weer terug in evenwicht was. Hierop volgde een schitterende laatste 12 minuten van de wedstrijd, waarbij beide ploegen al speelden alsof het de laatste minuut was. Snel baltempo en gehaaste kansen waren het gevolg, waarbij Erasmus uiteindelijk aan het kortste eind trok en ONDO zag winnen met 20-17. Dit was nog bijna 20-18 geworden, door een schot van Werner, maar dat viel net buiten het fluitsignaal. Helaas geen punten voor Erasmus, maar wel een goede pot gespeeld, waarop voortgebouwd kan worden. Kom volgende week allemaal kijken bij de eerste groene thuisspeeldag. Want wat lekker hè, het zaalseizoen is weer begonnen!

Geschreven door: Willem (Alkie) van Steenbergen

Match of the week: Erasmus 4 – Korbatjo 4


Op een mooie, zonnige zaterdag, ging Erasmus bier voor de volle buit tegen korbatjo 4. In de eerste helft zat het weer mee, maar de doelpunten niet. Er werd niet veel gescoord in de eerste helft, waardoor de ruststand 3-2 was voor Erasmus. In de eerste helft kreeg de wedstrijd ook nog een bezoekje van een paar studerende, naakte heren. Nadat zij ook hun doelpuntje hadden meegepakt ging de wedstrijd verder.

Na een paar vrolijke woorden in de rust ging Erasmus bier na de rust vol goede moed er tegen aan. Na mooie doelpunten van o.a. Mareen, Abel en Harrie(y) liep Erasmus uit naar een eindstand van 13-5. Voor Erasmus was hiermee de wedstrijd nog niet uitgelopen aangezien er in de 3e helft vrolijk werd verder gegaan met het scoren. Dit keer met het opdrinken van de welverdiende biertjes. Het veldseizoen werd hiermee goed afgesloten. Op naar nog een betere zaalseizoen!


Geschreven door Jelmer (Harriey) Le Kluse

match of the week: Erasmus 1 – Keep Fit 1

Op de laatste (bijna letterlijk) groene zaterdag van de eerste seizoenshelft, alleen Fortis speelde niet in het groen, trad het eerste aan tegen Keep Fit uit Roosendaal. Voor veel mensen een onbekende tegenstander. Behalve dat er een hele snelle heer bij zat, was er vrij weinig bekend… Het was dus aan ons om de wedstrijd vanaf het begin te domineren.

Dat werd nog een mooie uitdaging, want de desbetreffende heer opende in de 3e minuut de score voor de bezoekers. Deze werd echter al snel gecounterd door Werner, die een goede wedstrijd speelde. De thuisploeg had ondanks het lengte overwicht veel moeite met het fysieke (rebound)spel van Keep Fit. Het leek af en toe meer op een wedstrijdje vrijworstelen onder de paal. Na dertig minuten korfballen floot de scheids met een 8-7 tussenstand af voor de rust.

In de tweede helft was het zaak om de voorsprong uit te breiden, onder het fysieke spel van de gasten uit te spelen en de aanvallen langer te laten duren. Dat leek aardig te lukken. Beate scoorde na een lange aanval met veel schotpogingen het eerste positieve gat van twee doelpunten binnen. Daarna ging het snel. Stef (VO) en Werner schoten uiteindelijk het gat van 7 & 8 doelpunten binnen. Na nog een laatste slotoffensief van de gasten, floot de scheids af bij een 19-14 eindstand. Volgende week nog één keer op het veld knallen tegen Togo voordat we onze zaalschoenen weer opzoeken.

Match of the week: Vriedenschaar 2 – Erasmus 2

Beschreven in herschreven quotes van Johan Cruijf: 

Het behoort tot de wetten van het korfbal dat op succes vaak een grote teleurstelling volgt.

Je moet schieten, anders kun je niet scoren.

Als je sneller wil spelen kun je wel harder lopen maar in wezen bepaalt de bal de snelheid van het spel.

Alleen 2-2 spelen, kan nooit functioneren. Je driehoeken vallen weg. Je moet altijd driehoeken hebben, want alleen dan heb je constant twee afspeelmogelijkheden.

Korfballen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel korfballen.

Er zijn veel mensen die kunnen zeggen dat een korfbalploeg slecht speelt; er zijn weinig mensen die kunnen zeggen waarom ze slecht speelt en er zijn slechts een paar mensen die kunnen zeggen wat er moet gebeuren om ze beter te laten spelen.

M.a.w. De wedstrijd tegen Vriendenschaar liep al snel uit op een verlies. Eindstand: 22-12

Herschreven door: Enneke Wilschut

match of the week: Trekvogels 2 – Erasmus 3

Op de eerste zaterdag van oktober 2019, een koude maar relatief zonnige dag, was het tijd voor alweer de derde wedstrijd van Erasmus 3 van dit veldseizoen. En wat voor wedstrijd zou het worden: de tegenstander was niemand minder dan de huurbaas van Erasmus: Trekvogels! Wat een uitwedstrijd zou moeten zijn, voelde dus als thuiswedstrijd. Na twee teleurstellende nederlagen tegen het sterke PKC was Erasmus 3 er klaar voor om weer een overwinning te pakken. Dit zou echter nog zwaar worden. Trekvogels was nog ongeslagen in de poule.
Voordat de wedstrijd gespeeld kon worden toonden de eerste obstakels naar de overwinning zich al: met twee van de vier heren geblesseerd was het lang nog maar de vraag of de wedstrijd daadwerkelijk gespeeld kon worden. Gelukkig waren naar-Attila-overloper Otto en de altijd gezellige Sjakie bereid om mee te spelen. Aan de andere kant speelde ook een bekende van Erasmus mee, namelijk RvC-lid Joep. Al met al beloofde het een leuke, spannende wedstrijd te worden.
Spannend bleek het na 15 minuten al niet meer. Trekvogels 2 stond op scherp, en bijna elk schot dat gelost werd raakte de korf. Of Erasmus 3 stond simpelweg te slapen in het veld. Hoe dan ook, bij veel spelers werd al snel de knop omgezet van ‘gefrustreerd dat de wedstrijd slecht gaat’ naar ‘laten we er maar gewoon een gezellige wedstrijd van maken’. Dit is dan ook zeker gelukt. Naarmate de tweede helft naderde begon Erasmus 3 eindelijk een beetje mee te scoren met Trekvogels, maar de voorsprong die was gemaakt door de verrassend goede tegenstanders is nooit meer ingehaald. De wedstrijd werd afgefloten met een 22-12 verlies voor Erasmus 3, maar de spelers van het derde verlieten met geheven hoofd het speelveld.
Nogmaals enorm bedankt aan Otto en Sjakie, zonder jullie hadden we de wedstrijd niet kunnen spelen!

Schrijfster: Josien Hamerslag

Match of the week: Erasmus 4 – PKC 6

De dag staat nog bij velen van het Bierde in het geheugen gegrift. Een fenomeen vond plaats waar men het nog lang over zou hebben. Het complete Bierde was aanwezig, voltallig en zelfs niet al te brak. En ohja, er werd ook nog een potje gespeeld tegen PKC.

PKC6 stond op deze Groene zaterdag op het menu. En met een gezonde trek naar overwinning begonnen de spelers van het Bierde aan de warming up in het herfstzonnetje. Spieren werden gestrekt, schoten geoefend, vakken besproken en sprintjes getrokken. Het Bierde heeft al vaker tegen teams van PKC gestaan, maar elke keer waren de Papendrechters te sterk voor de Rotterdammers. Tot vandaag. Althans, dat hoopten we…

Het startsignaal klonk schel op de vroege morgen over het veld. Terwijl de Erasmiaanse verdediging de slaap nog een keer extra uit de oogjes veegde, begon de aanval met het opzetten van een offensief. Het duurde niet lang of het eerste puntje viel. Aan de kant van Erasmus wel te verstaan. De sterren leken in de juiste positie te staan voor de Rotterdammers. Echter had de horoscoop meer te vertellen dan ‘Je dag zal vliegend van start gaan’.

De teams gingen de rust in met een stabiele 4-4. 25 minuten gespeeld, aan elkaar gewaagd en gemotiveerd tot op het bot. Strijden wilden de Erasmianen, alles voor de winst, wat zeker niet onmogelijk leek.

De tweede helft ging van start en al snel stookte PKC de motor hoog op. Te hoog, voor het vierde legioen uit 010. Onze verdediging kon het niet aan en hoe verder de wedstrijd leek te komen, hoe makkelijker de ballen van de Papendrechters de weg door de korf wisten te vinden. Echter, er was nog tijd op de klok zichtbaar en zolang de scheidsrechter niet affloot was het spel nog niet gespeeld. De spelers uit het Rotterdamse wisten ondanks de regen die ze moesten trotseren toch nog een aantal punten te scoren. Maar het mocht niet baten. Met de uitslag 5-13 verlieten de spelers van het bierde het veld. Nat van de regen en toch afgedroogd door PKC. Maar het Bierde zou het Bierde niet zijn als de strijd daar zou stoppen.

Alle spelers snelde zich naar de kantine. Iedereen wist; de derde helft is aangebroken. Spoedig stonden er 10 koude pretpalen klaar, van alle PKC’ers was geen spoor meer te bekennen. En iedere speler van het Bierde wist, de belangrijkste helft, die winnen wij toch altijd! Eeeuuuuhh Bier!

Schrijver: Dirk (Vincent) Verhoef

match of the week: erasmus 1 – Atlas 1

Zaterdag 21 september was Atlas 1 uit Rittum de tegenstander van Erasmus 1. Ondanks een heerlijk herfstzonnetje en een goed gelukte teamfoto voorafgaand aan de wedstrijd, kwam Erasmus slecht uit de startblokken. Na vijf minuten keek Erasmus tegen een 3-1 achterstand aan, maar daarna herpakten ze zich langzaam. Door doelpunten van Werner, Rick, Sanne en Stef boog Erasmus de achterstand om in een voorsprong, en ook het spel werd duidelijk beter.

De rust werd gehaald met een 8-5 voorsprong, en na rust was Erasmus duidelijk de betere partij. Mede door een paar afstandsschoten van Willem, die de zieke Kars verving, werd het verschil verder uitgebreid tot 11-6. De kansen kwamen steeds gemakkelijker en de doelpunten eigenlijk ook, waaronder ook de eerste goal van Esmée in 1. Uiteindelijk kan Erasmus tevreden terugkijken op een 14-8 overwinning!

Schrijver: Stef (Jelmer) Bastiaans

Erasmus 1 – Atlas 1